Over ons

De Kanaken is een Shantykoor uit Bergen op Zoom.
Het koor is opgericht in het voorjaar van 2003 door Jacques Bruijs die de muzikale leiding heeft. Na de zomervakantie zijn we echt begonnen aan het opbouwen van een repertoire. Een eerste stap op het podium hebben we gehad en we hopen dat er nog vele stappen zullen volgen. .
De naam Kanaken komt van een volk dat leeft op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee. Het eilandenrijk heet Nieuw Caledonië. Al eeuwenlang leven hier de Kanaken, een volk wat vooral door visvangst een goed leven wist te leiden. In 1853 is de eilandengroep als kolonie toegevoegd aan Frankrijk.Net als Australië werden de eilanden door de Fransen vooral gebruikt om er galeiboeven en politieke gevangen naar te verbannen. Het is duidelijk dat dat de nodige onrust en opstanden heeft gegeven. Er is nu een gemengde bevolking van oorspronkelijke bewoners, de Kanaken en mensen met vooral een Franse afkomst. In 1998 is besloten dat de Kanaken, met hun eilanden in de toekomst een soevereine staat zullen mogen vormen in ongeveer 15 jaar.
Wij voelden ons aangesproken door de naam van dit volk. Niet alleen omdat het, net als de Nederlanders vroeger, een natie van zeevaarders is, maar ook omdat het hen nu gelukt is, ook weer net als wij na de 80 – jarige oorlog, een zelfstandig land te worden.
In het Hawïaans betekent Kanaak: jongen. Het grijs mag dan misschien bij de leden van het koor overheersen, maar wij voelen ons ook zeker jong
Wij noemen ons dus met trots: de Kanaken!

Recente berichten

Koor de Kanaken in alle staten!

Koor de Kanaken brengt op zondag 11 december al weer voor de 14e keer het jaarconcert vanuit Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Vanaf 15.00 worden vanuit het Vestzaktheater liederen van over de gehele wereld ten gehore gebracht. Het repertoire wordt iedere keer aangevuld met nieuwe, verrassende nummers. Inmiddels staan zo’n 60 nummers in 12 verschillende talen op het repertoire.

Iedereen die wil meezingen met de Kanaken of gewoon wil luisteren naar mooie, ontroerende maar ook vlotte of zelfs ondeugende nummers die met veel enthousiasme worden gebracht: kom op zondag 11 december om 15.00 uur naar het Vestzaktheater van Het Zwijnshoofd. De presentatie wordt dit jaar verzorgd door de bekende Bergse schrijver Jan van Wijk. Jan is bestuurlijk actief bij tal van organisaties binnen en buiten het Bergse en al jaren een trouwe fan van de Kanaken. Hij en de Kanaken heten iedereen van harte welkom en wensen de bezoekers alvast heel veel zang en luisterplezier toe!

Adres: Moeregrebstraat 18 Bergen op Zoom. Toegang gratis.                                             Kijk voor meer informatie op www.kanaken.nl
kanaken11dec2016

  1. Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  2. Schore 2015 Reacties uitgeschakeld voor Schore 2015
  3. Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet!
  4. De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika
  5. Beursplein Bergen op Zoom Reacties uitgeschakeld voor Beursplein Bergen op Zoom
  6. Optredens 2014 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2014
  7. Shantykoor De Kanaken bestaat 10 jaar! Reacties uitgeschakeld voor Shantykoor De Kanaken bestaat 10 jaar!
  8. Optredens 2013 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2013
  9. De Kanaken al bijna 10 jaar op de woelige baren….. Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken al bijna 10 jaar op de woelige baren…..