Over ons

De Kanaken is een Shantykoor uit Bergen op Zoom.
Het koor is opgericht in het voorjaar van 2003 door Jacques Bruijs die de muzikale leiding heeft. Na de zomervakantie zijn we echt begonnen aan het opbouwen van een repertoire. Een eerste stap op het podium hebben we gehad en we hopen dat er nog vele stappen zullen volgen. .
De naam Kanaken komt van een volk dat leeft op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee. Het eilandenrijk heet Nieuw Caledonië. Al eeuwenlang leven hier de Kanaken, een volk wat vooral door visvangst een goed leven wist te leiden. In 1853 is de eilandengroep als kolonie toegevoegd aan Frankrijk.Net als Australië werden de eilanden door de Fransen vooral gebruikt om er galeiboeven en politieke gevangen naar te verbannen. Het is duidelijk dat dat de nodige onrust en opstanden heeft gegeven. Er is nu een gemengde bevolking van oorspronkelijke bewoners, de Kanaken en mensen met vooral een Franse afkomst. In 1998 is besloten dat de Kanaken, met hun eilanden in de toekomst een soevereine staat zullen mogen vormen in ongeveer 15 jaar.
Wij voelden ons aangesproken door de naam van dit volk. Niet alleen omdat het, net als de Nederlanders vroeger, een natie van zeevaarders is, maar ook omdat het hen nu gelukt is, ook weer net als wij na de 80 – jarige oorlog, een zelfstandig land te worden.
In het Hawïaans betekent Kanaak: jongen. Het grijs mag dan misschien bij de leden van het koor overheersen, maar wij voelen ons ook zeker jong
Wij noemen ons dus met trots: de Kanaken!

Recente berichten

De Kanaken maken er weer een gezellige middag van!

Zondag 25 november geven de Kanaken hun jaarconcert in Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Vanaf 15.00 worden in het Vestzaktheater onder andere Ierse volksmuziek gezongen. Het belooft weer een gezellige middag te worden met veel afwisselende nummers in verschillende talen maar vooral de Ierse nummers worden steeds vaker gevraagd door de grote schare fans. Dit heeft ook te maken met de goed bezochte Ierse sessies die de Kanaken eerder al gedaan hebben. De zang werkt aanstekelijk en het publiek begint vaak spontaan mee te neuriën of zingen.

Inmiddels heeft het jaarconcert van de Kanaken al een vaste plaats in de agenda van velen gekregen. Steeds meer liefhebbers bezoeken de optredens en nodigen ook vrienden en kennissen uit.

Het koor wordt vanaf het begin geleid door Jac Bruijs. Veel nummers worden ook gezongen door andere koren maar door de eigen arrangementen van Jac worden de nummers toch heel anders.

Iedereen die, eventueel onder het genot van een echte Irish pint, wil genieten van de nummers die met veel enthousiasme worden gebracht: kom op zondag 25 november om 15.00 uur naar het Vestzaktheater van Het Zwijnshoofd.                                       Adres: Moeregrebstraat 18 Bergen op Zoom. Toegang gratis.

  1. De Kanaken weer samen met Tyrconnell in Ierse sessie! Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken weer samen met Tyrconnell in Ierse sessie!
  2. De Kanaken laten weer van zich horen! Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken laten weer van zich horen!
  3. Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  4. Koor de Kanaken in alle staten! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken in alle staten!
  5. Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  6. Schore 2015 Reacties uitgeschakeld voor Schore 2015
  7. Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet!
  8. Optredens 2015 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2015
  9. De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika