Over ons

De Kanaken is een Shantykoor uit Bergen op Zoom.
Het koor is opgericht in het voorjaar van 2003 door Jacques Bruijs die de muzikale leiding heeft. Na de zomervakantie zijn we echt begonnen aan het opbouwen van een repertoire. Een eerste stap op het podium hebben we gehad en we hopen dat er nog vele stappen zullen volgen. .
De naam Kanaken komt van een volk dat leeft op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee. Het eilandenrijk heet Nieuw Caledonië. Al eeuwenlang leven hier de Kanaken, een volk wat vooral door visvangst een goed leven wist te leiden. In 1853 is de eilandengroep als kolonie toegevoegd aan Frankrijk.Net als Australië werden de eilanden door de Fransen vooral gebruikt om er galeiboeven en politieke gevangen naar te verbannen. Het is duidelijk dat dat de nodige onrust en opstanden heeft gegeven. Er is nu een gemengde bevolking van oorspronkelijke bewoners, de Kanaken en mensen met vooral een Franse afkomst. In 1998 is besloten dat de Kanaken, met hun eilanden in de toekomst een soevereine staat zullen mogen vormen in ongeveer 15 jaar.
Wij voelden ons aangesproken door de naam van dit volk. Niet alleen omdat het, net als de Nederlanders vroeger, een natie van zeevaarders is, maar ook omdat het hen nu gelukt is, ook weer net als wij na de 80 – jarige oorlog, een zelfstandig land te worden.
In het Hawïaans betekent Kanaak: jongen. Het grijs mag dan misschien bij de leden van het koor overheersen, maar wij voelen ons ook zeker jong
Wij noemen ons dus met trots: de Kanaken!

Recente berichten

De Kanaken laten weer van zich horen!

Zondag 19 november laten de Kanaken zich voor de 15e keer met hun jaarconcert horen vanuit Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Vanaf 15.00 worden in het Vestzaktheater onder andere Ierse volksmuziek gezongen. Inmiddels heeft het jaarconcert van de Kanaken al een vaste plaats in de agenda van veel Bergenaren gekregen. Maar ook buiten de stadsgrenzen worden de Kanaken regelmatig voor optredens gevraagd.

Het repertoire wordt iedere keer aangevuld met nieuwe, verrassende nummers.

Inmiddels staan bijna 70 nummers in 12 verschillende talen op het repertoire.

Het koor wordt vanaf het begin geleid door Jac Bruijs. Veel nummers worden ook gezongen door andere koren maar door de speciale arrangementen van Jac klinken de nummers toch heel anders.

 

Iedereen die wil genieten van de nummers die met veel enthousiasme worden gebracht: kom op zondag 19 november om 15.00 uur naar het Vestzaktheater van Het Zwijnshoofd.

Adres: Moeregrebstraat 18 Bergen op Zoom. Toegang gratis.

Kijk voor meer informatie op www.kanaken.nl

  1. Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  2. Koor de Kanaken in alle staten! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken in alle staten!
  3. Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  4. Schore 2015 Reacties uitgeschakeld voor Schore 2015
  5. Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet!
  6. Optredens 2015 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2015
  7. De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika
  8. Beursplein Bergen op Zoom Reacties uitgeschakeld voor Beursplein Bergen op Zoom
  9. Optredens 2014 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2014