Over ons

De Kanaken is een Shantykoor uit Bergen op Zoom.
Het koor is opgericht in het voorjaar van 2003 door Jacques Bruijs die de muzikale leiding heeft. Na de zomervakantie zijn we echt begonnen aan het opbouwen van een repertoire. Een eerste stap op het podium hebben we gehad en we hopen dat er nog vele stappen zullen volgen. .
De naam Kanaken komt van een volk dat leeft op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee. Het eilandenrijk heet Nieuw Caledonië. Al eeuwenlang leven hier de Kanaken, een volk wat vooral door visvangst een goed leven wist te leiden. In 1853 is de eilandengroep als kolonie toegevoegd aan Frankrijk.Net als Australië werden de eilanden door de Fransen vooral gebruikt om er galeiboeven en politieke gevangen naar te verbannen. Het is duidelijk dat dat de nodige onrust en opstanden heeft gegeven. Er is nu een gemengde bevolking van oorspronkelijke bewoners, de Kanaken en mensen met vooral een Franse afkomst. In 1998 is besloten dat de Kanaken, met hun eilanden in de toekomst een soevereine staat zullen mogen vormen in ongeveer 15 jaar.
Wij voelden ons aangesproken door de naam van dit volk. Niet alleen omdat het, net als de Nederlanders vroeger, een natie van zeevaarders is, maar ook omdat het hen nu gelukt is, ook weer net als wij na de 80 – jarige oorlog, een zelfstandig land te worden.
In het Hawïaans betekent Kanaak: jongen. Het grijs mag dan misschien bij de leden van het koor overheersen, maar wij voelen ons ook zeker jong
Wij noemen ons dus met trots: de Kanaken!

Recente berichten

De Kanaken weer samen met Tyrconnell in Ierse sessie!

De Kanaken weer samen met Tyrconnell in Ierse sessie!

De Kanaken houden op zondag 22 april wederom samen met Tyrconnell een Ierse sessie in Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Dit is inmiddels de derde keer en  heeft voor vele Bergenaren al een vaste plaats in de agenda.

Vanaf 14.30 wordt er Ierse muziek gespeeld en gezongen.

De Kanaken zijn natuurlijk al langer bekend om hun nummers in allerlei talen maar zingt sinds een aantal jaren ook populaire Ierse nummers zoals Fiddler’s Green, Botany Bay en The Wild Rover en voegen steeds meer mooie en gewaagde Ierse nummers toe aan het repertoire . Sommige nummers worden 4-stemmig ten gehore gebracht. De muzikaal leider Jac Bruijs neemt met minder geen genoegen.

Tyrconnell is een Zeeuws-Brabantse band bestaande uit 5 man. Naar eigen zeggen spelen zij met zeer veel plezier in kroegen en kerken. Hun naam hebben zij ontleend aan een Iers whiskymerk.

De bedoeling is dat tijdens de sessie van bekende maar ook minder bekende nummers teksten worden geprojecteerd zodat iedereen kan meezingen.

Dus voor iedereen die, eventueel onder het genot van een echte Ierse pint, wil meezingen of gewoon luisteren naar Ierse songs en ballads die met veel plezier en enthousiasme worden gebracht:

kom op zondag 22 april om 14.30 uur naar Het Zwijnshoofd.

Tyrconnell en De Kanaken wensen de bezoekers alvast heel veel luister en zingplezier toe!

U bent van harte welkom!

Toegang gratis.

Adres: Moeregrebstraat 18 Bergen op Zoom.

Kijk voor meer informatie op www.kanaken.nl

  1. De Kanaken laten weer van zich horen! Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken laten weer van zich horen!
  2. Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Weer een Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  3. Koor de Kanaken in alle staten! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken in alle staten!
  4. Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell Reacties uitgeschakeld voor Ierse sessie De Kanaken samen met Tyrconnell
  5. Schore 2015 Reacties uitgeschakeld voor Schore 2015
  6. Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet! Reacties uitgeschakeld voor Koor de Kanaken kent zijn grenzen niet!
  7. Optredens 2015 Reacties uitgeschakeld voor Optredens 2015
  8. De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika Reacties uitgeschakeld voor De Kanaken zingt ook nu weer met veel plezier voor Kika
  9. Beursplein Bergen op Zoom Reacties uitgeschakeld voor Beursplein Bergen op Zoom